Wszystkie sztuczki do rozmrażania zamrażarki

Jak widzieliśmy, rozmrażanie zamrażarki jest niezbędne, aczkolwiek nudne. Faktem jest, że jest to czynność, która zajmuje dużo czasu, co nie godzi się z koniecznością jak najszybszego działania, aby nie pozostawiać zbyt długo zawartej w niej żywności w najgorętszych temperaturach. Na szczęście istnieje kilka sztuczek, które pomogą przyspieszyć to zadanie, a także nieskończenie prostsze. Zobaczmy krok po kroku, jak szybko i skutecznie rozmrozić zamrażarkę.

Przede wszystkim należy pamiętać o odłączeniu lodówki z gniazdka elektrycznego. Możesz więc pracować całkowicie bezpiecznie, zwłaszcza że nieuchronnie powstanie dużo wody. W tym momencie wystarczy opróżnić zamrażarkę. Idealnym rozwiązaniem byłoby wykonanie tej czynności, gdy jest już prawie pusta, ale jeśli nie, uzbrój się w torbę do lodówki do przechowywania żywności, której nie wolno rozmrażać. Bardzo przydatną sztuczką jest zawijanie żywności w serwetki lub gazetę w celu powolnego rozmrażania.

W tym momencie poświęć się wyjęciu lodu z zamrażarki. Wyjmij szuflady i wszystkie wyjmowane półki, aby ułatwić czyszczenie, i pamiętaj o pozostawieniu otwartych drzwi, aby umożliwić samoczynne rozpoczęcie procedury odszraniania. Przygotuj garnki z wrzącą wodą i umieść je w zamrażarce (uważając na podstawę), aby para ułatwiła usuwanie lodu. Pamiętaj, aby położyć ręczniki na podłodze i mieć pod ręką dodatkową miskę, gdy lód zacznie się topić, powstanie dużo wody, która może zalać podłogę.

Czekając, aż wrząca woda spełni swoje zadanie, możesz wykorzystać ją do wyczyszczenia lodówki, aby nie tracić ani chwili swojego czasu. Następnie przejdź do rozmrażania szuflad i półek, które wyjąłeś z zamrażarki, usuwając lód szpatułką, a następnie szmatką zamoczoną w bardzo gorącej wodzie, aby usunąć nawet najmniejsze pozostałości. W tym momencie zamrażarka powinna być już częściowo rozmrożona: pomóż sobie łopatką, aby usunąć największe kawałki lodu i przetrzyj ściany ciepłą szmatką.

Jeśli nadal są miejsca, w których lód jest bardziej odporny, możesz zastosować inną sztuczkę: skieruj strumień gorącego powietrza suszarki w te miejsca, uważając, aby nie stawiać stóp w miejscach, gdzie jest mokra powierzchnia, i trzymać przewód z dala od wody.

 

Jak wyczyścić zamrażarkę

Gdy zamrażarka jest całkowicie rozmrożona, wystarczy ją wyczyścić. Istnieją specjalne produkty do czyszczenia lodówki, ale można je zastąpić naturalnymi roztworami „zrób to sam”, takimi jak ocet lub soda oczyszczona, które są bardzo przydatne do dokładnej dezynfekcji. Pamiętaj, aby dobrze wyczyścić szuflady i półki, pozwalając im wyschnąć przed włożeniem ich z powrotem do zamrażarki. Gdy wszystko wyschnie, sprawdź uszczelki lodówki: jeśli nie są w idealnym stanie, mogą powodować marnowanie energii elektrycznej i ryzyko, że żywność nie będzie dobrze zakonserwowana. Możesz po prostu posmarować je odrobiną oliwy z oliwek, aby były miękkie.

Teraz wszystko, co musisz zrobić, to włożyć szuflady i półki z powrotem do zamrażarki, a następnie ponownie podłączyć zasilanie i ponownie włączyć lodówkę. Możesz wybrać moc nieco wyższą niż zwykle, aby urządzenie najpierw osiągnęło idealną temperaturę, a dopiero później wyregulować ją w zwykły sposób. Gdy zauważysz w zamrażarce cienką warstwę szronu, oznacza to, że nadszedł czas, aby włożyć jedzenie z powrotem. Skorzystaj z okazji, aby sprawdzić terminy i wyrzucić to, czego już nie można zjeść.

Po skonfigurowaniu zamrażarki pamiętaj, aby zwrócić uwagę na sposób jej używania, aby działała dłużej i była mniej mroźna. Na przykład ważne jest, aby nie napełniać jej zbytnio. Staraj się również nie otwierać i zamykać drzwi zbyt często, aby uniknąć niebezpiecznych zmian temperatury. A jeśli obawiasz się, że będziesz musiał powtarzać to zadanie raz lub dwa razy w roku, rozważ zakup lodówki z technologią „bezszronową” – być może poczekaj, aż Twoja przestanie działać, aby uniknąć niepotrzebnych odpadów.