Wielkanoc to święto, które bez czekoladowych jajek nie może się obejść. Jajo zawsze było jednym z symboli życia i odrodzenia. Uważanym za taki już przez starożytnych Egipcjan, Greków, a także przez różne populacje Wschodu. W Persji, wraz z nadejściem wiosny, zwyczajowo wymieniano jaja kurze na znak dobrej wróżby. Dla chrześcijan skojarzenie jajka z Wielkanocą było niemal natychmiastowe: twarde i bezwładne na zewnątrz, podobnie jak Grób Święty, zawiera w sobie życie gotowe do rozkwitu, życie Jezusa.
Przeczytaj jakie atrakcje szykuje miasto Szczecinek w związku z organizowaniem Jarmarku Wielkanocnego.
Dlaczego jajka są rozdawane na Wielkanoc?
Stopniowo upowszechnił się zwyczaj obdarowywania jajkami na Wielkanoc. Początkowo w kościołach Wschodu, gdyż prawosławni w okresie Wielkiego Postu nie mogli spożywać żadnego rodzaju żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym jajek. W Europie wydaje się jednak, że tradycja ta zakorzeniła się w średniowieczu w Niemczech, a następnie rozprzestrzeniła się na cały kontynent.
Dlaczego w jajkach wielkanocnych jest niespodzianka?
Pomysł na umieszczenie niespodzianki w jajku wyszedł od Petera Carla Fabergé, rosyjskiego złotnika, który na zlecenie cara Aleksandra III zrobił specjalny prezent dla carycy Marii. W rezultacie powstało pierwsze „jajko Fabergé”, prawdziwy platynowy klejnot, zdobiony i emaliowany, z innym złotym jajkiem w środku, które zawierało prezenty. Było to coś w rodzaju zaokrąglonej wersji słynnej matrioszki.
Dlaczego na Wielkanoc jemy czekoladowe jajka?
Co do tego, dlaczego dziś je się czekoladowe jajka, na Wielkanoc, pojawiają się różne hipotezy. Historia, pomiędzy mitami a legendami, wiąże się z ewolucją przetwórstwa kakao. Są tacy, którzy twierdzą, że pierwsze czekoladowe słodycze w kształcie jajka powstały za panowania Króla Słońca, na początku XVIII wieku. To właśnie Ludwik XIV przyznał Davidowi Chaillou, pierwszemu francuskiemu maitre chocolatier, wyłączną licencję na sprzedaż czekolady w Paryżu. W XIX wieku pierwsze tabliczki pojawiły się w Szwajcarii i Anglii, ale prawdziwą rewolucję dokonał holenderski Coenraad van Houten. Wynalazł on prasę hydrauliczną zdolną do oddzielania tłuszczów (masła) od proszku kakaowego. Posiadł również intuicję, która podpowiedziała mu jak dodawać soli alkalicznych do otrzymanej w ten sposób masy. Ułatwiło to jej rozpuszczanie w wodzie. Kiedy pod koniec XIX wieku postęp technologiczny ułatwił przetwarzanie czekolady na skalę przemysłową, anglosaska firma cukiernicza Cadbury postanowiła połączyć czekoladę z tradycją jajek wielkanocnych. Tak narodziło się pierwsze czekoladowe jajko wielkanocne ze wszystkim co najlepsze w środku.