Składowanie
Nasiona maku są wrażliwe na powietrze i światło, dlatego należy je przechowywać w suchych, chłodnych i ciemnych miejscach, zamknięte w pojemniku. W ten sposób można je przechowywać przez około sześć miesięcy.
JAK ZROBIĆ CHLEB LNIANY
Wybór przepisów przydatnych do wypieku chleba lnianego w domu.
Nasiona lnu są bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3 i błonnik. Oprócz wzbogacania sałatek, deserów, makaronów, jogurtów i innych potraw dobrze komponują się z pieczywem. Jak zrobić chleb lniany?
Przepisy i kreatywność
Zaczyna się od podstawowego przepisu na domowy chleb, do którego dodaje się nasiona lnu. Wystarczy: mąka, świeże drożdże piwne, sól, szczypta cukru, woda i garść siemienia lnianego. Dodanie oliwy z oliwek jest opcjonalne. Możesz również użyć drożdży macierzystych zamiast drożdży piwnych lub zastąpić białą mąkę innymi rodzajami mąki, takimi jak chleb razowy i lniany.
Na rynku jest wiele rodzajów mąki. Baw się, eksperymentując, mieszając dwie lub więcej odmian. Jest też przepis na wypiek chleba bezglutenowego. Nasiona lnu można łączyć z innymi nasionami np. chlebem bezglutenowym z rozmarynem i różnymi nasionami.
Jak dodać nasiona lnu do ciasta
Całe, rozdrobnione czy wcześniej namoczone? Nie ma reguły. Teoretycznie przed użyciem należy je zmielić, ponieważ w całości są mało strawne, jednak w wielu przepisach stosuje się je nie rozdrabniając. Czasami przed użyciem moczy się całe nasiona. Wybór podyktowany jest rodzajem przepisu, gustami i potrzebami.
Więcej na temat maku przeczytasz tutaj https://www.grodnozamek.pl/nasiona-maku-w-kuchni-zastosowania-zalety-i-przeciwwskazania/