Masło klarowane ma starożytne pochodzenie i jest szeroko stosowane w krajach azjatyckich; utrzymuje się przez długi czas i nie zawiera laktozy. Masło klarowane (lub masło ghee) to masło bez kazeiny, wody i laktozy uzyskane z przetworzenia masła niesolonego; zawiera tylko tłuszcze, z których większość to tłuszcze krótkołańcuchowe. Produkowane na Zachodzie różni się od ghee. W rzeczywistości w Azji Południowej ghee jest używane od czasów starożytnych. W Indiach, gdzie nazywa się ją ghrta lub usli ghee, a także używa się jej do gotowania i rytuałów religijnych, jest wysoko ceniona przez tradycyjną medycynę, ajurwedę. Zaleca ją również w leczeniu zaburzeń układu nerwowego, niepłodności i stanów zapalnych oraz uważa to za eliksir młodości.
Korzyści z masła klarowanego
W porównaniu do zwykłego masła masło klarowane ma kilka zalet:
- Wytrzymuje wysokie temperatury
Nie pali się podczas gotowania w wysokich temperaturach.
- Utrzymuje się przez długi czas
Brak wody i białek sprawia, że jest mniej podatne na psucie. Z tego powodu można go długo przechowywać w lodówce, zamknięte w szklanym słoju.
- Nie zawiera laktozy
Masło klarowane jest również odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy. Aby upewnić się, że nie pozostały żadne ślady, należy zwrócić szczególną uwagę na operację filtrowania oleistej cieczy.
- Jest źródłem energii dla organizmu
Tłuszcze zawarte w maśle klarowanym są gotowym do użycia źródłem energii; nie są gromadzone przez ciało, ale szybko spalane.
Pozwala na przyswojenie zawartych w nim witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Wspomaga trawienie, układ odpornościowy, zwalcza stany zapalne, pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Wspomaga pamięć i uczenie się a także zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA). W jego składzie znajdziemy również niezbędny kwas tłuszczowy Omega 6, który może mieć pozytywny wpływ na redukcję masy tłuszczowej. Potencjalne właściwości CLA, w tym właściwości przeciwnowotworowe i przeciwutleniające, są nadal badane. Ghee jest dobre do gojenia ran, zaczerwienienia skóry, wysypki i oparzeń słonecznych. Produkowane na Zachodzie klarowane masło ma inne właściwości niż znacznie lepsze indyjskie ghee.