Dynia Hokkaido to jedno z najczęściej wybieranych warzyw na jesień. Jest bogatym źródłem witamin oraz składników odżywczych. Może być przyrządzana na wiele sposobów, ponieważ doskonale smakuje jako dodatek do dań głównych, deserów oraz sałatek.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które z pewnością przypadną Ci do gustu, jeśli tylko jesteś fanem lub fanką dyni Hokkaido.
Zupa z dyni Hokkaido
Jednym z najprostszych przepisów, w których wykorzystasz dynię Hokkaido, jest przepyszna i odżywcza zupa. Aby ją wykonać, potrzebujesz wcześniej wspomnianego warzywa, cebuli, oleju, soli, pieprzu oraz śmietanki. Zaczynasz od podsmażenia pokrojonej cebuli do oleju. Następnie dodajesz dynię, przyprawy i gorącą wodę, po czym całość gotujesz aż do miękkości warzyw.
Potem blendujesz całość na gładką masę i dodajesz śmietanki. Taki posiłek możesz podawać z pieczywem, grzankami lub waflami ryżowymi. Będzie się również świetnie komponować z prażonym słonecznikiem oraz świeżą natką pietruszki. Zupa z dyni Hokkaido jest bardzo szybka i łatwa do przyrządzenia, a ponadto dostarcza organizmowi witamin i minerałów, dlatego zdecydowanie warto ją wypróbować.
Pieczona dynia Hokkaido nadziewana warzywami i ryżem
Kolejna propozycja to pieczona dynia Hokkaido nadziewana warzywami i ryżem. Jeśli lubisz takie połączenie, to na pewno spodoba Ci się ta wersja dyniowej potrawy. Aby ją przygotować, musisz pokroić w kostkę takie warzywa jak cebula, marchew, pomidory oraz dowolne inne, które lubisz. Do tego dodajesz przyprawy, np. sól, pieprz i zioła prowansalskie oraz ryż.
Całość gotujesz na niewielkim ogniu aż do uzyskania miękkości. W tym samym czasie przygotowujesz dynię Hokkaido. Dokładnie ją myjesz, a następnie usuwasz środek. Delikatnie posypujesz przyprawami i nadziewasz wcześniej przygotowaną mieszanką warzyw i ryżu. Tak przygotowane danie wkładasz do piekarnika na 180 stopni na około 40-50 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy cała dynia jest miękka. Jeśli tak, możesz podawać gotowe dnie w całości na talerzach lub drewnianych podkładkach.
Risotto z tofu i dynią Hokkaido
Choć to danie również jest z ryżem, tak jak to powyższe, to jednak znacznie się od niego różni. Risotto z tofu i dynią Hokkaido to propozycja wegetariańska, która przypadnie do gustu także miłośnikom mięsnych potraw. Do jej przygotowania będziesz potrzebowała/potrzebował oczywiście ryżu, ale także tofu, które pokroisz w kostkę.
Do tego dodasz posiekaną cebulę oraz łyżkę oleju. Wszystko razem smażysz aż do uzyskania przez tofu chrupkości. Następnie dodajesz dynię Hokkaido, którą kroisz w większe kawałki. Całość gotujesz tak długo, aż dynia będzie prawie rozgotowana. W czasie gotowania cały czas mieszasz. Na koniec dodajesz łyżkę masła oraz starty ser, a także sól i pieprz do smaku. Tak przygotowane danie łączysz z osobno ugotowanym ryżem i ponownie doprawiasz do smaku. Smakuje wyśmienicie szczególnie w zimne, jesienne wieczory. Świetnie nada się jednak także jako lunch do pracy.
Kotlety z dyni Hokkaido
Ostatnia, ale niemniej smaczna propozycja, to kotlety z dyni Hokkaido. Do ich przygotowania będziesz potrzebowała/potrzebował dużej dyni, którą obierzesz ze skórki i zetrzesz na tarce.
Dodasz do niej mąkę, jajko, sól i pieprz oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wszystko razem mieszasz i formujesz kotlety. Tak przygotowane kładziesz na rozgrzaną patelnię i smażysz z każdej strony aż do uzyskania złotego koloru. Takie kotlety możesz podawać ze świeżymi warzywami lub ziemniakami. Będą się także świetnie komponować z sosem czosnkowym lub pieczoną czerwoną papryką. Pamiętaj również, że jeśli nie przepadasz za smażonymi potrawami, możesz takie kotlety z dyni upiec w piekarniku. Choć przygotowanie dania bez oleju zajmie Ci nieco więcej czasu, to z pewnością będzie ono nieco zdrowsze, dlatego zdecydowanie warto wypróbować taką opcję.
Tutaj znajdziesz więcej informacji o super-foods, czyli o najzdrowszych produktach świata.