Granat jest jednym z owoców o najwyższej zawartości witaminy C i przeciwutleniaczy, działa ochronnie na serce i łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Granat, źródło polifenoli, witamin C i K, kwasu foliowego i potasu, zapobiega chorobom układu krążenia, łagodzi zaburzenia żołądkowo-jelitowe i ma korzystny wpływ na niektóre nowotwory. W kuchni może towarzyszyć mięsu i rybom, wzbogacać zupy i sałatki oraz być bohaterem deserów i dżemów. Na ile sposobów można jeść granat? Tutaj są niektóre z nich:
- Granat i jogurt
Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku pestek granatu, zamiast jeść je same, spróbuj dodać je do jogurtu naturalnego słodzonego miodem.
- Sok z granatów
Picie regularnie wyciskanego soku z granatów pomoże uzupełnić witaminę C w okresie zimowym. Sok z tego owocu jest pyszny zarówno sam, jak i zmieszany z sokiem grejpfruta lub pomarańczy. Sok z granatów należy wypić zaraz po sporządzeniu, ponieważ wystawienie na działanie powietrza i światła osłabia jego właściwości.
- Koktajl z granatów
Koktajle są świeże, lekkie i zdrowe. Mogą być wykonane z dowolnego rodzaju owoców – lub warzyw – w tym z granatu. Jakiś pomysł? Wypróbuj odżywczy koktajl z jogurtem i miodem oraz trójkolorowy koktajl z kiwi i bananem.
- Sałatka z granatów
Dlaczego nie dodać do sałatki pestek granatu? Można je łączyć z wieloma składnikami, najlepiej sezonowymi takimi jak dynia, radicchio, orzechy włoskie, buraki, por, rukola, endywia, klementynki, pomarańcze, gruszki czy jabłka.
- Zupa z granatów
Innym sposobem na zjedzenie granatu jest wzbogacenie zup i aksamitów soczystymi czerwonymi ziarnami. Możesz dodać trochę do zupy dyniowej, brukselki i musztardy, do zupy z czerwonej soczewicy lub do zupy z pora i ziemniaków.
- Tost z awokado i granatem
Awokado, kozi ser i ziarna granatu to główne składniki tostów proponowanych przez restauracje w luksusowych hotelach.
- Sos granatowy do mięsa
Czy wiesz, że granat wspomaga trawienie? Dlatego bardzo przydatne jest dodawanie do niego dań mięsnych. Sos uzyskany z tego owocu jest często używany do przyprawiania pieczeni i duszonych mięs.
- Sos z granatów do ryb
Sos z granatów można łączyć również z daniami rybnymi. Zainspiruj się miecznikiem z granatem lub łososiem z imbirem.
- Sernik z granatem
Czy to czekolada, wanilia, jagody czy cytryna, z dobrego sernika nie można zrezygnować. Czy kiedykolwiek myślałeś o zrobieniu go z granatem?
- Dżem z granatów
Do zrobienia tego dżemu potrzebne będą dojrzałe granaty, jabłka, cytryna i cukier, a także wysterylizowane szklane słoiki. Proces zajmie Ci nieco ponad dwie godziny. Po przygotowaniu można go zjeść na chlebie, serniku lub tarcie.